منبع: زمانه.
در حالی که آمارهای رسمی سازمان ثبت احوال از افزایش میانگین سن ازدواج دختران ایرانی به 8/21و مردان ایرانی به 8/25سال (در سال 85)خبر می دهد، معاون مطالعات و تحقیقات سازمان ملی جوانان، بیشترین ازدواج در سه ماهه اول سال جاری را در دختران گروه سنی 15تا19 سال اعلام کرده است.
محمد اسحاقی هیچ اشاره یی به تعداد ازدواج های ثبت شده و اینکه تعداد ازدواج جوانان 15تا 19ساله چه تعداد یا چند درصد این ازدواج ها را شامل می شود، نکرده است. وی به مهر گفته است؛« بیشترین تعداد ازدواج در بین مردان در گروه سنی 20 تا 24 سال و در بین زنان مربوط به گروه سنی 19- 15 سال بوده است. همچنین بیشترین تعداد ازدواج از کل موارد ازدواج هر استان در بین جوانان در گروه سنی 29-15 سال به ترتیب مربوط به استان یزد، خراسان جنوبی و گلستان بوده است.»
هرچند اسحاقی هیچ اشاره یی به منبع این آمار نکرده است، اما در خبر دیگری که در روز 23دی ماه روی خبرگزاری مهر قرار گرفته بود، معاون حقوقی و سجلی سازمان ثبت احوال همین آمار را اعلام کرده است. سعید عبودی در همان حال که از افزایش بیش از 6 درصدی آمار طلاق طی 9 ماه اول سال جاری در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته خبر داد، از افزایش ازدواج در این رده سنی خبر داده است؛« از کل ازدواج های ثبت شده بیشترین رقم مربوط به گروه سنی 15 تا 19 برای زوجه و 20 تا 24 سال برای زوج بوده است.»
البته عبودی به مورد دیگری هم اشاره کرده است که در سخنان اسحاقی به چشم نمی خورد؛« از کل طلاق های ثبت شده بیشترین رقم مربوط به گروه سنی 20 تا 24 سال برای زوجه و گروه سنی 25 تا 29 سال برای زوج است.»
با استناد به سخنان عبودی مبنی بر اینکه « در 9 ماهه سال جاری از تعداد کل طلاق های ثبت شده حدود 48 درصد طول مدت زندگی مشترک زوجین کمتر از 4 سال بوده است» و با توجه به آمار سنی طلاق های ثبت شده، می توان نتیجه گرفت که بیشترین آمار طلاق مربوط به افرادی است که در سنین پایین ازدواج کرده اند.
دکتر شهلا اعزازی، استاد دانشگاه و جامعه شناس، درباره آمار سازمان ملی جوانان به اعتماد می گوید؛« طبق آمار رسمی اعلام شده، میانگین سن ازدواج در ایران بالا رفته است. حالا که سازمان ملی جوانان این آمار را اعلام کرده است باید مشخص شود سازمان ملی جوانان این آمار را از کجا آورده است. آیا تحقیق خاصی توسط این سازمان صورت گرفته است و آماری که اعلام شده است شامل چند درصد ازدواج ها می شود یا چه تعداد از ازدواج ها در این رده سنی بوده است؟»
اعزازی تاکید می کند؛« البته اگر این آمار واقعیت داشته باشد اصلاً آمار خوبی نیست چون ازدواج در سن 15سالگی یعنی ازدواج زودرس. هرچند در ایران ازدواج های زیر سن 14سال هم داریم اما این هم اصلاً خوب نیست. در حالی که در تمام کشورهای دنیا سعی می شود جلوی ازدواج های زودرس گرفته شود، نمی توان این آمار را با افتخار در ایران اعلام کرد. دختران در این سن باید درس بخوانند و به مدرسه بروند نه اینکه ازدواج کنند.»
پیش از این رفعت بیات عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره ازدواج کودکان زیر18 سال به اعتماد گفته بود؛ «باید قانونگذاران، نتایج کارشناسی و جامعه شناسی تاثیرات منفی ازدواج های زودرس را به صاحب نظران فقهی ارائه کنند. مسلماً با این توضیحات از لحاظ شرعی هم مخالفتی در این مساله صورت نمی گیرد، چون در شرع تاکید زیادی بر حفظ بنیان خانواده شده است و حفظ خانواده منوط به آمادگی فکری و جسمی زوجین است. باید با تغییر قانون فضای ازدواج های زودرس برای دختران و پسران زیر 18 سال را محدود کنیم.»
|